Cuadro
 Català Español English
Carme Raset

Biografia

 

Vaig néixer a Girona.

Als anys setanta vaig estudiar Belles Arts a "l’Escola Massana" de Barcelona i des d’aleshores no he parat d’estudiar i perfeccionar tècniques  i coneixements a diferents escoles de Barcelona i Girona, entre elles el "Cercle Artístic de Sant Lluc".

He fet i he participat en exposicions a Girona, Barcelona i les seves comarques. També a Andorra i Sud de França. Vaig ser finalista del "Premi del Cava" de Sant Sadurní d’Anoia l’any 2000.

Podria parlar d’estudis, d’exposicions, d’èxits, però també crec que és bo que coneixeu una mica com sóc jo. De petita era una nena alta i espigada. Per tant, sempre em tocava estar a la darrera fila de la classe, lloc no gaire apreciat, però per a mi privilegiat, ja que era apartat i em permetia passar desapercebuda i aleshores podia dedicar-me al que més m’agradava: dibuixar.

Dibuixava paisatges... arbres... cases... les cares de les amiguetes. Quan la monja em descobria venia l’enuig i el càstig. Recollien totes les meves petites obres d’art i les destruïen. Però un bon dia, una de les monges va dir a la meva mare: “No li descuidi el dibuix a la seva filla, té molt bones mans”.

Per a mi, pintar és una manera de comunicar-me. És per això que no em dol desprendre'm del quadre quan el venc. La persona que el compra ha captat una sensibilitat, una estètica, que he aconseguit transmetre-li. El meu llenguatge de formes i colors ha dit quelcom a algú i això em plau.

Per a mi pintar també és una necessitat. En èpoques dolentes o fosques la pintura m’ha il·luminat. La pintura també ha estat per a mi un refugi, tal i com expresso en un poema que vaig escriure el 1970 i que es va publicar al llibre “Els Ninots” l’any 1989. Diu així:

Al costat de l’absurd, del no-res...
sí, del no res.
Amb por i tristesa inoperable i bojament buida...
zero, zero, zero.
Me’n vaig.
Estic cansada,
feta trossos.
Amb l’ànima enormement turmentada.
L’ésser és igualment misteriós que el no-res.
Però el mal m’espanta,
No l’entenc.
Adéu per sempre.
Me’n vaig al Louvre amb la follia d’en Van Gogh.
Picasso m’ha deixat el seu "Guernica”.
I Rembrandt el seu color”.

Carme Raset

  Disseny web realitzat per Feng Shui Vida - www.fengshuivida.com